gönderen eeeturk » Sal Haz 09, 2009 3:11 pm
Terim Açıklama
1+1 koruma : İletim ucundaki çalışma ve koruma amaçlı kanallara (ikili besleme) aynı servisin gönderildiği ve alma ucunun normal koşullar altında çalışan kanal içerisindeki servisi seçtiği bir koruma mekanizmasıdır. Çalışan kanal arızalığı olduğu zaman. Alma ucu koruma amaçlı kanaldaki servisi seçer. Aynı zamanda anahtarlamanın alma ucunda gerçekleştiği, tek yönlü (single ended) anahtarlama olarak da adlandırılır. Bu koruma mekanizması, kanal seviyesinde korumaya, kart seviyesinde korumaya ve hatta ekipman seviyesinde korumaya uygulanabilir.
3R Yeniden üretim, Yeniden biçimlendirme, Yeniden zamanlama (Regeneration, Reforming, Rtiming).
Akış Aynı karakteristiklere sahip olan bir paket kümelenmesi. T2000 veya NE yazılımı üzerinde, akış sınıflandırma kurallarının bir grubudur. Devre kartları üzerinde, aynı servis kalitesi (QoS) işletimine sahip paketler grubu. Mevcut durumda, iki akış desteklenmektedir: Port akışı ve port+VLAN akışı. Port akışı port ID tabanlıdır ve port+VLAN akışı port ID ve VLAN ID tabanlıdır. İki akış aynı portta aynı anda mevcut olamazlar.
Alarm Bir arızanın ya da bir acil durumun meydana gelmesi ile ilgili kişiyi haberdar etmek için görsel ya da işitsel bir göstergedir. Aynı zamanda Olay (Event) kısmına da bakınız.
Alarmlar Geçmişi Temizlenen ve bildirilen alarmlar.
Alıcı Hassasiyeti Alıcı hassasiyeti; bir 1 x 10-12 BER’e erişebilmek için R noktasında alınan ortalama gücün asgari kabul edilebilir değeri olarak tanımlanır.
APD Avalanche Photodiode. Integral saptama ve yükseltme basamaklarına sahip bir yarı iletken fotosezicisidir (photodetector). Bir p/n junction’da üretilen elektronlar, bir diğer elektronları serbest bırakacakları (avalanche) bölgeye doğru ivmelendirilirler. APD’ler zayıf sinyalleri saptayabilirler ancak diğer yarı-iletken elektroniğine göre daha yüksek gerilimler isterler.
Bağlantı İlgili giriş ve çıkışları arasında eş-zamanlı olarak bilgiyi zıt yönlere iletme yeteneğine sahip olan bir ilgili “tek yönlü bağlantılar” çiftini içeren bir “taşıma varlığı”.
Bant genişliği Bir iletişim kanalının bilgi taşıma kapasitesi. Analog bant genişliği; bir iletişim kanalı veya şebeke tarafından iletilebilecek sinyal frekanslarının aralığıdır.
Birleştirme (convergence) Düşük hızlı sinyallerin çoklu kanallarının, talep edilen sinyallerin tek veya çoklu kanallarına çoklanması süreci / işlemi.
Bit Hata Oranı (Bit Error Rate) Hatalı bit sayımı ve iletilen bit sayımının belirli bir süre aralığındaki oranı. Dijital iletişim sisteminde; bir tipik olarak alınan zaman aralığında hatalı bit sayımının alınan bit sayımına oranı bit hata oranını oluşturur.
Bit hatası (bit error) Alındıktan, değerlendirildikten ve yeniden üretildikten sonra dijital kod akışının bazı bit’lerinde hatalar oluşur ve bu iletilen bilginin kalitesini bozar.
CWDM Kaba Dalga Boyu Bölüm Çoklama (Coarse Wavelength Division Multiplexing) Optik sinyaller arasında geniş aralık bırakarak aynı fiber yoluyla çoklu dalga boylarının sinyal iletimi için kullanılan teknoloji. Tipik aralık bir kaç nanometre veya daha fazladır.
Çalışma güzergahı Normal trafiği taşımak için tahsis edilmiş olan kanallar.
Çerçeve Her bir time slot’un rölatif pozisyonunun kimliklendirilebileceği ardışık zaman slotlarının bir döngüsel seti.
Çoklama Çoklu düşük seviye yol katman sinyallerinin bir daha yüksek seviye yoluna adapte olması veya çoklu daha yüksek derece yol katmanı sinyallerinin bir çoklama bölümüne adapte edilmesi prosedürüdür.
Dahili kablo Kabinet içinde elektriksel arayüzleri ve optik arayüzleri birbirine bağlamak için kullanılan kablolar ve optik fiberler.
DC güç dağıtım kutusu Lütfen Güç Kutusuna bakınız. Kabinetin üst kısmında bulunan DC güç dağıtım kutusu, kabinetin içindeki alt-çekmecelere güç sağlar.
DCC üzerinden IP DCC üzerinden IP; Internet yoluyla uzak NE’leri kontrol eder ve TCP/IP telekomünikasyon standartlarını takip eder. DCC üzerinden IP; DCC üzerinden IP’nin iletişim için ek yük DCC byte’ın (default D1-D3’tür) kullanılması anlamına gelmektedir.
DCF Saçılma Dengeleme Fiberi (Dispersion Compensation Fiber) Sinyal darbesinin (signal pulse) orijinal şeklini koruması için iletim fiberinin pozitif saçılması için dengeleme amacıyla negatif saçılma kullanan bir fiber türü.
DCM Saçılma Dengeleme Modülü (Dispersion Compensation Module). İleten fiberin pozitif saçılmasını dengelemek için, saçılma dengeleme fiberleri içeren bir modül.
DCN Veri İletişimi Şebekesi (Data Communication Network). Veri iletişim işlevini (Data Communication Function - DCF) destekleyen TMN’ler arasında veya bir TMN içinde bir iletişim şebekesi.
Dönüştürme (Conversion) Mesaj işleme kavramında, bir kodlanmış bilgi tipinden diğerine bir mesajın kısımlarının MTA dönüştürmesinde bir mesaj gönderme (transmittal) veya bir prob’un değiştirilmesiyle tanımlanan mesajların değiştirilmesi.
DWDM Yoğun Dalga Boyu Bölüm Çoklama (Dense Wavelength Division Multiplexing) Tekli mod optik fiberin düşük zayıflama (low attenuation) ve geniş dalga boyu karakteristiklerini kullanıma koyan teknoloji; taşıyıcılar olarak belirli frekans ile çoklu dalga boylarını kullanır ve aynı fiberde eş-zamanlı olarak çoklu kanalların iletimine imkan sunar.
EDFA Erbiyum Katkılı Fiber Yükseltici (Erbium-Doped Fiber Amplifier). Optik sinyalleri yükselten bir optik cihaz. Cihaz; Erbium elementi ile katkılı optik fiberin bir kısa boyunu kullanır ve pompa kaynaklarıyla Erbium iyonlarının enerji seviyesi sıçraması etkinleştirilir. Yükseltici harici ışık kaynağı pompasını geçtiğinde, bir belirli dalga boyu aralığında optik sinyalleri yükseltir.
ESC Elektrik Denetleme Kanalı (Electric Supervisory Channel). Tüm nod’lar arasında iletişimi gerçekleştiren ve izleme verisini optik iletim şebekesinde ileten bir teknoloji. ESC’nin izleme verisi DCC servis ek yük (overhead) içine verilir ve servis sinyali ile iletilir.
ESCON Şirketler Topluluğu Bağlantısı (Enterprise Systems Connection). Bir depolama sisteminde çeşitli kontrol birimleri ile host’u bağlayan bir yol protokolü. Bu bir seri bit akımı iletim protoloküdür. İletim hızı 200 Mbit/saniyedir.
ESD Elektrostatik Deşarj (Electrostatic Discharge). Elektrostatik kaynak tarafından üretilen enerjinin anında deşarj olması işlemidir.
Eşleme (Mapping) PDH/SDH kenarında ilgili virtual container'e adapte olan bağımlı sinyallerin işlenmesi.
Ethernet OSI modelinin en alt iki katmanını içeren bir veri link seviyesi protokolü. Koaksiyel kablo ve bükülü tel çifti kabloyu içeren, çeşitli farklı fiziksel medyayı kullanabilen bir yayın ağ oluşturma teknolojisidir. Ethernet çoklukla CSMA / CD kullanır. TCP/IP çoklukla Ethernet şebekeleri ile kullanılır.
Etiket Kimlik belirleme için; bir kablo, bir alt-çatı veya bir kabinete konulan işarettir.
F1 byte Kullanıcı için rezerve edilen, kullanıcı yol byte’ı, ancak bu tipik olarak özelikle şebeke sağlayıcılar içindir.özelikle şebeke sağlayıcılar içindir. F1 byte; temel olarak özel bakım hedefleri için ses yolu veya geçici veri sağlamak için kullanılmaktadır. Bu yeniden üretim bölümü ek kanal byte’a aittir.
Fan tablası bölümü Isı kaybı için kullanılan fanları içeren modül.
Fiber makarası Fiber yönlendirme için kullanılan, alt-çatının yanında bulunan makara.
Güç dağıtım kutusu Kabinetteki alt-çatılar için güç sağlayan, kabinetin üst tarafındaki bir doğru akım güç dağıtım kutusu. Bu güç kutusunun bir diğer adıdır.
Gürültü değeri Sinyaller bir sistemden geçtikten sonra optik sinyallerin indirgenmesini temsil eden bir indeks.
Halka örüntüsü (Eye pattern) Tüm olası darbe / vurum (pulse) sıralamalarının dalga formlarının üst üste konulması (superimpose) ile oluşturulan bir grafiksel gösterim.
IPA Akıllı Güç Ayarlama (Intelligent Power Adjustment). Eğer sistem link üzerinde optik sinyallerde düşüm saptarsa, sistemin upstream’de ardışık yeniden üretim kısmında tüm yükselticilerin optik gücünü bir güvenlik seviyesine düşüren sistem teknolojisi. Optik sinyallerdeki kayıp fiberin kırılmasından kaynaklanabilir, ekipmanın performansı hatalı olabilir veya konnektörler iyi bağlanmamış olabilir. Bu durumda, bakım mühendisleri kırılan fiberden gönderilen lazer tarafından hasar görmezler.
Kanal Kanal katmanındaki ize verilen isim.
Katman Ardışık seviyeler halinde hiyerarşik olarak tanımlanacak taşıma şebeke işlevselliğini yerine getirmek için kullanılan bir kavram; her bir katman kendi karakteristik bilgisinin transferi ve yeniden üretimi ile sorumludur.
Kazanç dB cinsinden ifade edilen jumper fiberin optik arayüz çıktısından optik güç ve optik yükselticinin giriş optik arayüzünden optik güç arasındaki oran.
Konfigüre Bir işletim nesnesinin temel parametrelerinin ayarlanması.
Kullanıcı T2000 istemcisinin kullanıcısı; burada kullanıcı ve şifre T2000'in yönetimi ve işletimin ilgili yetkisini tanımlar.
Lazer Dalga boylarının dar bir aralığını kapsayan yönlendirilmiş ışını üreten cihaz. Lazer ışığı normal ışığa oranla daha kararlı (aynı dalga boyunda - coherent) bir ışıktır. Yarı-iletken diyot lazerler, fiber optik sistemde ışık kaynağı olarak kullanılmaktadır.
MAN Metropolitan Alan Şebekesi (Metropolitan Area Network). Bir coğrafik alanda bağlı bulunan bilgisayar kaynaklarının bir şebekesi. Bir MAN’ın kapsama alanı, bir yerel alan şebekesinden (LAN) daha geniştir ancak bir geniş alan şebekesinden (WAN) daha küçüktür.
MO Yönetilen nesne. Agent (vekil) tarafından yönetilebilen telekomünikasyon ortamında bir kaynağın yönetim görünümü. SDH yönetilen nesnelerinin örnekleri: Ekipman, alma portu, iletim portu, güç kaynağı, plug-in kart, virtual container (sanal konteyner), çoklama bölümü ve yeniden üretim bölümü.
NE Yazılım ve donanımı içeren bir şebeke birimi. Normal olarak bir şebeke birimi; tüm şebeke birimini izleyen ve yöneten en azından bir SCC devre kartına sahiptir. NE yazılımı SCC kartı üzerinde çalışır.
OADM Optik Ekle / Çıkar Çoklayıcı (Optical Add/Drop Multiplexer). Çeşitli dalga boylarının optik sinyallerini bir kanala eklemek ve bir kanaldan çeşitli dala boylarının optik sinyallerinin düşürülmesinde kullanılan bir cihaz.
ODF Optik Dağıtım Çerçevesi (Optical Distribution Frame). Fiberlerin transferi ve sarılması için kullanılan bir çerçeve.
OLA Hat kaybını karşılamak için ve direk olarak giriş optik sinyallerini yükseltmek için bir OLA olarak davranan bir ekipman. Mevcut durumda OLA’nın anahtar bileşeni EDFA yükselticisidir.
OLP Tek yönlü anahtarlama modu (single-ended switching mode) ve seçici alma ilkesi ve ikili beslemeyi adapte eden bir koruma mekanizmasıdır. Bu koruma işleminde iki çift fiber kullanılmaktadır. Bir fiber çifti çalışma yönünü oluşturmaktadır. Hat normal olduğunda, çalışan yön hat sinyallerini iletir. Diğer fiber çifti koruma yönünü oluşturur. Hat kırıldığında veya sinyal zayıflaması çok büyük olduğunda koruma yönü hat sinyallerini taşır.
ONE Optik Şebeke Elemanı (Optical Network Element). Bir optik transmisyon şebekesindeki bir fiziksel varlık. Bir ONE; bir NE ile benzer işlevler sağlar. ONE; OADM, OLA veya bir OTM olabilir. Bir ONE, çoklu alt-çatı NE’ler içerebilir.
Optik anahtar Bir optik fiber transmisyon hattında; seçici olarak optik gücü bloklayan, ileten veya yeniden yönlendiren iki veya daha çok porta sahip olan bir pasif bileşen.
Optik Yükseltici (Optical Amplifier) Foton enerji transferi yoluyla optik sinyallerin yükseltildiği bir cihaz veya alt-sistem.
OSC Optik Denetleyici Kanal (Optical Supervisory Channel). Optik transmisyon şebekesindeki nod’lar arasında iletişimi gerçekleştiren ve bir belirli kanalda veri izlemesini gerçekleştiren teknoloji (Bunun için çalışan kanalın dalga boyu 1510 nm ve ilgili koruma dalga boyu da 1625 nm’dir).
OSNR Optik Sinyal – Gürültü Oranı (Optical Signal-to-noise Ratio). İletilen optik sinyalin optik gücünün alınan sinyalin gürültüsüne oranı.
OTU Optik Uydu Alıcı / Verici Birimi (Optical Transponder Unit). Erişilen müşteri sinyallerini G.694.1/G.694.2 uyumlu WDM dalga boyuna dönüştüren bir cihaz veya alt-sistem.
PIN Fotodiyot (Photodiode): P ve n katkılı bölgeleri ayıran bir katkısız (intrinsic) (i) bölgesi ile bir yarı iletken dedektör. Hızlı doğrusal tepkiye sahiptir ve fiber optik alıcılarda kullanılır.
Polarizasyon bağımlılık kaybı Nominal işletim koşullarında giriş sinyalinin polarizasyon durumunun değişiminden (variation) kaynaklanan kaybın azami değişimi.
REG Elektriksel sinyaller üreten bir ekipman veya cihaz.
Ring (Halka) şebekesi Bir şebeke tipidir, ve burada tüm şebeke nodları arka arkaya bir döngü olacak biçimde bağlanmaktadır.
RS232 Asynchronous transfer modunda (Yüksek hız ve kalitede veri aktarımı için kullanılan teknoloji. Daha çok ses ve görüntü iletimi için kullanılır) ve herhangi bir uzlaşma (hand-shaking) sinyali yoktur. Noktadan-noktaya modunda diğer istasyonların RS232 ve RS422’si ile iletişim kurabilir ve transmisyon saydamdır. En yüksek hızı 19.2 kbit/saniyedir.
SD Sinyal İndirgeme (Signal Degrade). Bir indirgenmiş hata durumunun aktif olduğunu gösteren anlamda, ilişkilendirilmiş verinin indirgenmiş olduğunu belirten bir sinyal.
SF Sinyal Aksaması (Signal Fail). Bir yakın-uç (near-end) hata durumunun (non-degrade defect) aktif olduğunu gösteren anlamda, ilişkilendirilmiş verinin hatalı olduğunu belirten bir sinyal.
T2000 Transmisyon şebekelerini idare edebilmek için Huawei’nin sağladığı bir şebeke yönetim sistemi. T2000; telekomünikasyon şebeke yapısında NE seviyesi ve şebeke seviyesi arasına yerleştirilmiştir. T2000 bir alt-şebeke yönetim sistemidir. T2000; NE katmanındaki tüm yönetim işlevlerini ve şebeke katmanında da bazı yönetim işlevlerini sağlar.
TCP/IP İnternet protokol süitindeki anahtar protokollerden biri. TCP protokolü yoluyla birbirlerine bağlanan host’lar, kendi aralarında bağlantı yaratıp veri alış verişinde bulunabilirler. TCP protokolü; bri güvenilir ve sıralı anlamda ileticiden alıcıya verinin iletilebilmesini garanti eder. Aynı zamanda TCP aynı host üzerindeki eş-zamanlı uygulamalar için verinin ayrımının yapılabilmesini sağlar.
Timeslot Bir E1 dijital arayüzü üzerindeki tekli timeslot; tipik olarak bir tekli ses bağlantısı için kullanılan bir 64-kbps, eş-zamanlı, tam çift yönlü veri kanalı.
Yayın (Broadcast) Şebeke üzerindeki tüm istasyonlara adreslenen bir çerçevenin gönderilmesi işlemidir.
Yedekleme (back up) Orijinal olan hasar gördüğünde veya bozulduğunda, önemli bilginin bir yedekleme birimine kopyalanması yöntemidir.
Yeniden üretim (Regeneration) Bir dijital sinyalin alınması ve yeniden oluşturulması sürecidir; böylece sinyal elemanlarının genlik, dalga formları ve zamanlamaları belirli limitler içinde kalacaktır.
Yol koruma (Path protection) Yol korumanın çalışma ilkesi: Sistem yol koruma modunda çalıştığında, PDH yolu ikili besleme ve sinyal seçimi modunu kullanır. Bağımlı birim ve çapraz bağlantı birimi yoluyla, bağımlı sinyal eş-zamanlı olarak doğu ve batı hatlarına gönderilir. Aynı esnada; çapraz bağlantı matrisi, aktif ve standby veri yolları vasıtasıyla sinyali ikili kapasitede (dually) zıt uçtan bağımlı karta gönderir, ve bağımlı kartın donanımı otomatik ve seçici olarak düşük seviye yolu AIS adedine uygun olarak otomatik bir biçimde iki veri yolu grubundan sinyali alır.